Stel je eens voor dat je kan wassen zonder chemicaliën en zonder het milieu te belasten, dat zou toch fantastisch zijn? Ik ben er al een tijdje van overtuigd dat het écht kan, namelijk met wasnoten.

Wasnoten worden ook wel zeepnoten genoemd en bestaan al heel lang. De wasnootboom komt uit het Himalayagebied bij Noord- India en Nepal. De schil van de wasnoot (Sapindus Mukorossi) wordt door de lokale bevolking al eeuwenlang als wasmiddel gebruikt. Saponine werkt als zeep wanneer het in contact komt met water. Deze wasnoten zijn niet alleen te gebruiken voor je wasgoed, maar het extract van de noten is ook nog eens inzetbaar als allesreiniger, afwasmiddel, het wassen van dieren, het wassen van je haren en uitgewerkte wasnoten zijn het perfecte natuurlijke middel tegen slakken rondom planten en tegen bladluis.

Steeds meer mensen lijken last te krijgen van chemische overgevoeligheid. Vele allergieën kunnen zelfs optreden na langdurig gebruik van chemische stoffen. Wasnoten zijn natuurlijk, hypoallergeen, niet toxisch, veganistisch en compleet biologisch afbreekbaar.

Clipboard02.jpg

Voor in de wasmachine:
Ik gebruik 4-5 hele wasnoten (of dus 8-10 halve wasnoten) in een katoenen zakje voor een volle trommel en gebruik deze noten zo'n drie keer, afhankelijk van de temperatuur. Verstandig is om aan te houden: één keer wassen op 90 graden, twee keer wassen op 60 graden en drie keer wassen op 30-40 graden.

Wasnoten zijn geurneutraal en daarom gebruik essentiële oliën in het wasverzachter bakje voor een frisse geur en tegelijkertijd als wasverzachter.

Voordelen tot nu toe: Wij hebben een jaar geleden een wasmachine aangeschaft en hierin hebben we nooit traditionele wasmiddelen gebruikt, super fijn. De wasmachine zal langer mee gaan aangezien deze bij wasnoten geen last heeft van aangekoekte resten, zoals bij de traditionele wasmiddelen en wasverzachter wel het geval is.
Verder zijn de wasnoten ontzettend goedkoop in gebruik. De essentiële oliën maken deze manier van wassen iets duurder, maar ik denk dat we alsnog ontzettend besparen ten opzichte van dure chemische wasmiddelen en wasverzachters.
Ik heb veel allergiën en snel last van eczeem en andere huidproblemen. Wasnoten zijn 100% natuurlijk zonder chemische toevoegingen en daardoor geschikt voor mensen met allergieën en mensen met een gevoelige huid, heerlijk!
En last but not least: het milieu! Geen belasting van het oppervlaktewater meer. Verder groeien de noten aan bomen, die kooldioxide opnemen en zuurstof leveren.

Clipboard04.jpg

Enige nadeel: sommige lichte handdoeken hebben wat vlekken gekregen. Wij laten de was wel eens iets te lang in de trommel zitten nadat deze beëindigd is. Bij lichtgekleurde en witte was kunnen lichtbruine vlekken ontstaan bij bijvoorbeeld een volle wastrommel of als de was te lang in de trommel zit na beëdiging van het wasprogramma.

Bij de witte of lichtgekleurde was, wordt daarom geadviseerd om 30-50 ml wasnoten extract te gebruiken in het wasmiddelbakje.

Het recept voor wasnoten extract:
1. Voeg 150 gram wasnoten toe aan 1 liter water in een pan
2. Breng het water aan de kook
3. Laat 5-10 minuten pruttelen en blijf voortdurend goed roeren
4. Zet het vuur uit en laat het mengsel 10 minuten staan met de deksel op pan
5. Zeef het water door een fijne theezeef/koffiefilterzeef/panty en giet het extract in een fles
7. Laat het extract afkoelen en schrijf de datum op de fles

Het extract is ongeveer een maand te gebruiken (zal op den duur gaan schimmelen). Vergeet niet goed te schudden voor gebruik!

Wasnoten en etherische oliën kun je gemakkelijk bestellen via Smekkies.nl

Xoxo Shelley


Gesprek laden