LIM_tandpasta.jpg

LIM: Low Impact Movement. Dit concept is ontstaan via Social Media en spreekt mij ontzettend aan. Klik hier voor de Instagram pagina. Het vind zijn oorsprong vanuit de Zero Waste Movement, maar dan met een meer positieve insteek; alle beetjes helpen. Om deze reden wil ik graag een serie starten met doe-het-zelf producten en tips om je afval productie en voetafdruk te verminderen.

Conventionele tandpasta's bevatten producten die helemaal niet zo goed zijn voor ons lichaam én voor het milieu. Daarom deel ik vandaag een super simpel 'recept' om zelf tandpasta te maken. Goedkoop, effectief en goed voor mens en milieu.

Conventionele tandpasta's zitten in plastic tubes en bevatten ingrediënten die helemaal niet zo goed voor ons zijn, zoals Fluoride en SLS (Sodium Lauryl Sulfaten). Veel mensen weten het niet, maar fluoride is een omstreden product. Fluoride komt bijvoorbeeld voor in rattengif en is een belangrijk bestanddeel in bestrijdingsmiddelen tegen schimmel. Voor meer informatie over Fluoride kun je hier klikken. SLS is een oppervlaktereiniger. Daarom wordt het gebruikt in wasmiddelen, schoonmaakmiddelen, pesticiden en ja, ook tandpasta. Het wordt gebruikt als schuimmiddel zodat je het gevoel krijgt dat je tanden echt goed schoon worden.Door zelf tandpasta te maken produceer je daarnaast veel minder afval. Reden genoeg?

Het "recept" is ook nog eens super simpel en bestaat maar uit drie ingrediënten:
- 2 eetlepels gesmolten kokosolie
- 2 eetlepels Baking soda
- Een paar druppels essentiële olie (pepermunt/tea tree)*

*Essentiële olie van biologische oorsprong en geschikt voor inwendig gebruik. De essentiële olie die Smekkies verkoopt is puur voor aromatisch gebruik, dus kan niet worden gebruikt voor dit recept! De overige ingrediënten zijn wel via Smekkies te verkrijgen.

Meng de ingrediënten goed in een glazen potje en laat afkoelen voor gebruik. Gebruik een theelepeltje om wat van je zelf gemaakte tandpasta op je tandpasta te doen. De tandpasta kan ongekoeld bewaard worden, want de kokosolie blijft gewoon goed. Spoel wel het spoelwater in de wasbak weg met warm water omdat kokosolie stolt onder de 25 graden.

Om het af te maken gebruik je natuurlijk een bamboe tandenborstel met BPA-vrije borstelharen, te koop via deze link. Extra leuk: voor elke verkochte tandenborstel wordt (de waarde van) een tandenborstel gedoneerd aan mensen in nood.

xoxo Shelley


Gesprek laden